torsdag 3. februar 2011

Mammarollen.

Jeg tror at mammarollen må være en av de største, vanskeligste, mest krevende og fantastiske "jobben"som finnes. Og som deffinitivt den som varer lengst. Dette er en jobb man ikke kan ringe å si man er syk på,skulke fra, eller sykmelde seg fra. Heller ikke si opp fordi man ikke trives..( Enda man saktens kunne være fristet innimellom.) Nei, dette er en jobb som varer evig og som krever det beste av deg hver dag. Og enda det må være en av de mest krevende jobbene, finnes det ingen krav om utdannelse, anbefalinger eller opplæring. Nei, her blir man kastet ut i det. Man blir sendt hjem fra sykehuset med gode ord fra barnepleier og en baby i armene. Så skal du klare deg selv. 
Man setter seg i sofaen, ser på babyen og tenker: " Hva gjør vi nå?". Man lurer på når man skal skifte bleie, når man skal amme, når og hvor ofte babyen skal sove osv. Og det er INGEN fasit! Her må man faktisk stole på seg selv og gjøre det man tror er best. Og som regel klarer man det ganske bra! Men jammen hadde det vært deilig med et lite leksikon som fulgte med akkurat din baby . Som fortalte deg alt du trenger å vite.. Heldigvis blir man flinkere og flinkere med tiden og  man lærer mer etter hvert barn man får..., men allikevel er de alle ulike og det er neimen ikke lett i begynnelsen.
   Jeg har alltid trodd at den første tiden med baby i hus har betydd rosa skyer og enorm lykke. Men etter å ha fått barn selv, har jeg funnet ut at den første tiden inneholder mange begie dager, noen grå, noen svarte og noen rosa. Og at det er ok å si det! At man kanskje må si det for å ikke bli helt gal! Noen synes kanksje jeg er for ærlig nå, men hadde noen fortalt meg at det ikke bare er rosa dager, hadde kanskje ikke fallhøyden blitt så stor første gangen. Nå har jeg heldigvis lært, og var mer forbredt på hva som kunne skje. Man er faktisk en god mamma selv om man ikke synes alt er topp i begynnelsen. Men så skal de også sies at man får enorm "tilbakebetaling" for jobben man gjør av barna selv. Et smil, noen gode ord og fine tegninger betyr mer enn all lønn i verden. Og gjør jobben mye enklere. Ingenting varmer et hjerte mer enn en liten stemme som sier" Du er beste mammaen i verden du"

Man møter stadig nye utfordringer som foreldre ettersom barna vokser også. Og det vil bli mange vanskelige avgjørelser og stadig noe man lurer på. Jeg gruer meg allerede enormt til å ha to tenåringsjenter i hus. Og lurer på hvor jeg skal finne styrken til å takle det. Men siden vi ikke får utlevert disse leksikonene, er det jammen godt vi har hverandre, vi damene. Det er alltids noen som har opplevd noe av det samme, som man kan spørre om råd. Og ikke minst, den som har gjort meg til den jeg er idag, min mor og far! De har heldigvis gjort en såpass god jobb med meg at jeg vet forskjell på godt og ondt. Og de har alltid vært der for meg. Så jeg tenker at hvis jeg bare gjør som dem, så skal vi nok klare oss alle sammen. Både gjennom spedbarnstiden, trassalderen, tenårene og overgangsalderen.
Stå på alle mødre og fedre. Vi gjør det beste vi kan og det er godt nok!:)

1 kommentar:

  1. Fine ord du har skrevet Hilde,er jammen mange jeg kan forhøre meg med når jeg engang skal ha en liten en:) Og ja,det er godt å høre at ikke alt er rosa skyer og helt ok å si at det kan være for jævlig tiltider også...det vet..og det er bare fra bh,he he..Men du er en kjempe flink mamma du med sunne verdier og vett så skal nok gå veldig bra med dere alle fire <3

    SvarSlett